Producent zdrowej żywności

Print Drukuj

 

Producent zdrowej żywności prowadzi produkcję roślinną zgodnie z systemem certyfikacji ekologicznej. Jest to zawód o charakterze produkcyjnym, którego celem jest wytworzenie surowców roślinnych oraz żywnościowych produktów przetworzonych zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji ekologicznej.

Zadania zawodowe:

Producent zdrowej żywności wykonuje pracę polegającą na:

  • dobieraniu gatunków i odmian roślin do warunków środowiskowych oraz specjalizacji gospodarstwa,
  • dobieraniu zabiegów uprawowych do wybranej rośliny, w tym metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów metodami dozwolonymi w produkcji ekologicznej,
  • wykonywaniu zabiegów uprawowych zgodnie z technologią i normami przewidzianymi w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych,
  • planowaniu i obliczaniu odpowiedniej ilości i jakości materiału siewnego i nawozów naturalnych do planowanych upraw ekologicznych,
  • planowaniu zabiegów agrotechnicznych z uwzględnieniem czynników meteorologicznych wpływających na plonowanie roślin uprawnych,
  • wykonywaniu siewu i nawożenia organicznego zgodnie z normami przewidzianymi dla gospodarstw ekologicznych,
  • obsługiwaniu sprzętu i maszyn rolniczych stosowanych w pracach polowych,
  • uprawianiu produktów roślinnych ekologicznych,
  • wytwarzaniu produktów ekologicznych,
  • przechowywaniu produktów i przygotowywaniu ich do sprzedaży.

Warunki podjęcia pracy w zawodzie:

Do wykonywania zawodu producent zdrowej żywności preferowane jest ukończenie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) o profilu rolniczym.

Pracę w zawodzie producent żywności ekologicznej może wykonywać również osoba, która:

  • została przyuczona do zawodu,
  • uzyskała doświadczenie w trakcie wykonywania pracy,
  • posiada wykształcenie średnie techniczne lub wyższe na kierunku związanym z rolnictwem.

W zawodzie producent żywności ekologicznej wymagane może być posiadanie uprawnień zawodowych, takich jak:

  • prawo jazdy kategorii T, zezwalające na kierowanie: ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym, zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą,
  • prawo jazdy kategorii B+E, uprawniające do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony wraz z przyczepą oraz ciągnikiem rolniczym wraz z dwoma przyczepami,
  • zaświadczenie o ukończeniu kursów stosowania środków ochrony roślin.

Wymagania psychofizyczne:

Dla producenta żywności ekologicznej bardzo ważna jest dobra kondycja fizyczna i sprawność zarówno kończyn górnych, jak i dolnych.

Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:

Przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu producent zdrowej żywności są m.in.: niska sprawność motoryczna, dysfunkcja kończyn górnych i dolnych, wady wzroku niepodlegające korekcji, choroby układu oddechowego oraz skłonność do alergii wywoływanych przez czynniki występujące w środowisku pracy.

Możliwości i szanse zatrudnienia:

Praca producenta zdrowej żywności  z reguły ma charakter samodzielny. W ramach swoich zadań wykonuje on pracę bezpośrednio powiązaną z prowadzonym gospodarstwem ekologicznym oraz pracę biurową, związaną z planowaniem i prowadzeniem dokumentacji produkcji. Wszystkie prowadzone i nadzorowane prace muszą spełniać ściśle określone standardy produkcji zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji ekologicznej. Praca odbywa się z reguły w nienormowanych godzinach (na przykład w wyniku zwiększonego popytu na produkty sezonowe), często we wczesnych godzinach porannych lub w nocy.

Szkoły:

Zespół Szkół Kształcenia Zawodowego w Bujnach

kierunek: technik rolnik

ul. Piotrkowska 30, Bujny, 97-371 Wola Krzysztoporska

tel. 44 647 25 59

e-mail: sekretariat@zsrckpbujny.com

www.zsckpbujny.pl

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Władysława Stanisława Reymonta w Szydłowie

kierunek: rolnik, technik rolnik

Szydłów 57, 97-306 Grabica

tel. 44 617 14 01

e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl

www.zspckuszydlow.pl

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława S. Reymonta w Dobryszycach

kierunek: rolnik, technik rolnik

ul. Szkolna 4, 97-505 Dobryszyce

tel. 44 681 11 91

e-mail: zsr_dobryszyce@pro.onet.pl

www.zsckrdobryszyce.pl

Dane kontaktowe: 

WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI

Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi

Oddział w Piotrkowie Trybunalskim

ul. J. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski

tel. 44 649 60 87

e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl

Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.

Załączniki

Producent zdrowej żywności 2020
Producent zdrowej żywności 2020.pdf 411 KB
Informacje o publikacji dokumentu