Producent zdrowej żywności prowadzi produkcję roślinną zgodnie z systemem certyfikacji ekologicznej. Jest to zawód o charakterze produkcyjnym, którego celem jest wytworzenie surowców roślinnych oraz żywnościowych produktów przetworzonych zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji ekologicznej.
Zadania zawodowe:
Producent zdrowej żywności wykonuje pracę polegającą na:
- dobieraniu gatunków i odmian roślin do warunków środowiskowych oraz specjalizacji gospodarstwa,
- dobieraniu zabiegów uprawowych do wybranej rośliny, w tym metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów metodami dozwolonymi w produkcji ekologicznej,
- wykonywaniu zabiegów uprawowych zgodnie z technologią i normami przewidzianymi w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych,
- planowaniu i obliczaniu odpowiedniej ilości i jakości materiału siewnego i nawozów naturalnych do planowanych upraw ekologicznych,
- planowaniu zabiegów agrotechnicznych z uwzględnieniem czynników meteorologicznych wpływających na plonowanie roślin uprawnych,
- wykonywaniu siewu i nawożenia organicznego zgodnie z normami przewidzianymi dla gospodarstw ekologicznych,
- obsługiwaniu sprzętu i maszyn rolniczych stosowanych w pracach polowych,
- uprawianiu produktów roślinnych ekologicznych,
- wytwarzaniu produktów ekologicznych,
- przechowywaniu produktów i przygotowywaniu ich do sprzedaży.
Warunki podjęcia pracy w zawodzie:
Do wykonywania zawodu producent zdrowej żywności preferowane jest ukończenie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa) o profilu rolniczym.
Pracę w zawodzie producent żywności ekologicznej może wykonywać również osoba, która:
- została przyuczona do zawodu,
- uzyskała doświadczenie w trakcie wykonywania pracy,
- posiada wykształcenie średnie techniczne lub wyższe na kierunku związanym z rolnictwem.
W zawodzie producent żywności ekologicznej wymagane może być posiadanie uprawnień zawodowych, takich jak:
- prawo jazdy kategorii T, zezwalające na kierowanie: ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym, zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą,
- prawo jazdy kategorii B+E, uprawniające do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony wraz z przyczepą oraz ciągnikiem rolniczym wraz z dwoma przyczepami,
- zaświadczenie o ukończeniu kursów stosowania środków ochrony roślin.
Wymagania psychofizyczne:
Dla producenta żywności ekologicznej bardzo ważna jest dobra kondycja fizyczna i sprawność zarówno kończyn górnych, jak i dolnych.
Przeciwwskazania do wykonywania zawodu:
Przeciwwskazaniem do wykonywania zawodu producent zdrowej żywności są m.in.: niska sprawność motoryczna, dysfunkcja kończyn górnych i dolnych, wady wzroku niepodlegające korekcji, choroby układu oddechowego oraz skłonność do alergii wywoływanych przez czynniki występujące w środowisku pracy.
Możliwości i szanse zatrudnienia:
Praca producenta zdrowej żywności z reguły ma charakter samodzielny. W ramach swoich zadań wykonuje on pracę bezpośrednio powiązaną z prowadzonym gospodarstwem ekologicznym oraz pracę biurową, związaną z planowaniem i prowadzeniem dokumentacji produkcji. Wszystkie prowadzone i nadzorowane prace muszą spełniać ściśle określone standardy produkcji zgodnie z systemem kontroli i certyfikacji ekologicznej. Praca odbywa się z reguły w nienormowanych godzinach (na przykład w wyniku zwiększonego popytu na produkty sezonowe), często we wczesnych godzinach porannych lub w nocy.
Szkoły:
Zespół Szkół Kształcenia Zawodowego w Bujnach
kierunek: technik rolnik
ul. Piotrkowska 30, Bujny, 97-371 Wola Krzysztoporska
tel. 44 647 25 59
e-mail: sekretariat@zsrckpbujny.com
Zespół Szkół Ponadpodstawowych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Władysława Stanisława Reymonta w Szydłowie
kierunek: rolnik, technik rolnik
Szydłów 57, 97-306 Grabica
tel. 44 617 14 01
e-mail: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Władysława S. Reymonta w Dobryszycach
kierunek: rolnik, technik rolnik
ul. Szkolna 4, 97-505 Dobryszyce
tel. 44 681 11 91
e-mail: zsr_dobryszyce@pro.onet.pl
Dane kontaktowe:
WOJEWÓDZKI URZĄD PRACY W ŁODZI
Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Łodzi
Oddział w Piotrkowie Trybunalskim
ul. J. Dąbrowskiego 13, 97-300 Piotrków Trybunalski
tel. 44 649 60 87
e-mail: piotrkow@wup.lodz.pl
Ulotka w wersji do wydruku dostępna w załączniku poniżej.